UnatOure | Turistička atrakcija

Turističke Lokacije

Nacionalni park ”Una” među najbitnijim prirodnim i ekonomskim resursima FBiH

Štrbački buk

Štrbački buk visine 24,5 m predstavlja najviši i najspektakularniji vodopad u Nacionalnom parku, a njegov postanak se vezuje za tektonska pomjeranja i stvaranje sedrenih naslaga. Početkom XX stoljeća obale ovog vodopada krasili su brojni unski mlinovi što podsjećaju na sojenice, nastambe prahistorijskog plemena Japodi. Sojenice su drvene kuće izgrađene iznad vode, na hrastovim stubovima (pilonima) zabijenim u dno rijeke. Japodi su na ovim prostorima živjeli zadnjih 1000 godina stare ere.

strbacki-buk

Japodski otoci

Japodski otoci predstavljaju kulturno-arheološko područje, smješteno u naselju Račić nadomak Bihaća, okruženi zelenilom i kraljicom rijeka – rijekom Unom. Pet drvenih mostića povezuju pet riječnih ada, koje gledajući iz zraka daju jedinstvenu sliku – „srca prirode“. U prirodnom okruženju Japodskih otoka pronaći ćete tradicionalno uređen restoran u kojem možete probati domaće gastro specijalitete našeg podneblja, kao i novitete naše kuhinje. Naš restoran je savršeno mjesto za vaše poslovne susrete, kao i porodična okupljanja.

Japodski-otoci

Martin Brod

U strašnom zagrljaju dvije rijeke, na ušću Unca u Unu, ljubomorno čuva svoje čari neponovljiva i vjekovima nedirnuta prirodna ljepota, naseobina Martin Brod. U ovom mjestu se nalazi najveći kompleks slapova u Nacionalnom parku „Una“, a nekad je ovdje postojao veliki broj mlinova i bučnica.

martin-brod

Stari grad Ostrožac

Ostrožac, gradina starijeg željeznog doba, srednjovjekovna tvrđava i turski grad. Tvrđava je smještena na dominantnom uzvišenju iznad lijeve obale rijeke Une i istoimenog naselja na 12 km od Bihaća. U povijesnim izvorima prvi put se spominje 1286. godine, kao posjed knezova Blagajskih Babonjića. Oni su se kasnije zvali i knezovi Ostroški. 1577. godine ovu utvrdu zauzima Ferhat paša Sokolović, da bi ju iste godine vratio general Khevenhüller. Godinu dana kasnije, 1578. godine, utvrda je prešla u osmansko vlasništvo.

Gdje se nalazimo ?

Translate »